сряда, юли 16, 2008

Изгубени и намерени

На 15.07.2008 г. около 20 ч. в ПСС е подаден сигнал за изгубена група ученици и учители от Плевен, общо 36 човека. Ситуацията възниква в района между х. Мазалат и х. Тъжа в Централна Стара планина. Част от групата достига до х. Тъжа в 2.30 през нощта, а 9 човека са останали по пътя на палатки. Днес около 10.00 всички са открити в добро здравословно състояние.

По това, което четох при различните източници, оставам с впечатлението, че в групата не е имало нито един, който да има малко по-сериозен опит в планината. Групата се е губила на 2 пъти при това доста сериозно и само благодарение на хижаря на Мазалат, с когото са поддържали връзка са успявали все пак да се връщат към основната пътека. Освен това са направили най-сериозната грешка като са позволили групата да се раздели, въпреки че в случая това може би се е оказало по-правилното решение, защото на открито са останали сравнително добре екипирани хора, които са успяли до оцелеят в студената нощ, а другите са достигнали до подслона.

Бе и ние сме губили пътя, както повечето знаят, ама винаги сме имали представа къде се намираме и накъде да вървим и в крайна сметка сме стигали по светло (с изключение на един случай, когато бяхме само двамата с Жени, и за който знаят малцина). Важното е, че в случая всичко завърши добре, защото днес времето е лошо и като нищо можеше да има измръзнали.

Няма коментари: