четвъртък, април 17, 2008

Беласица - 03-06 май

Ето и малко информация за похода до Беласица, за който повечето от вас вече са чули по нещо.
Заминаване от София за Петрич на 03.05. с автобус от Централна автогара в 12 ч., пристигане в Петрич около 15 ч., настаняване в хотел, който ще уточня допълнително. Разглеждане на града и околностите, според възможностите.
На 04.05. - поход около резервата Конгур и изкачване на вр. Конгур (1951 м.) - около 8 часа, спане в хотел в Петрич.
На 05.05. - изкачване на вр. Радомир (2059 м.) - най-високия в Беласица - слизане в с. Самуилово - около 9 часа, спане в частно хотелче.
На 06.05. - изкачване на вр. Тумба (1880 м.) - граничната точка между България, Гърция и Македония и слизане обратно - около 8 часа. Прибиране към София с последния автобус - 17 ч.

Тази програма е проектна и в зависимост от това, което проуча като цени на хотели може да търпи известна промяна. Засега мога да кажа само, че транспорта е 30 лв., а до събота ще уточня местата на нощувка и цените в тях.

Най-важното, заради което избързах да публикувам преди окончателното уточняване на нещата е, че в разговор с гранична полиция от там ми казаха, че е необходимо да се пусне молба с маршрут и точен списък на групата. За това определям срок за записване до понеделник 21.04 вечерта, като всеки желаещ да участва трябва да ми изпрати:
- трите имена
- ЕГН
- номер, дата и място на издаване на л.к.

Няма да има проблеми с участниците под 18 навършени години.
Задължително трябва да си носите документите за самоличност с вас по време на пътуването.

Редакция 1 - 29.04.08 г. - 22:50
Часът на тръгване на групата се променя на 6:40 сутринта, автобуса за Петрич от Централна автогара - идеята е да походим още първия ден, а последния да остане за разходки в долината.
Предвид, че групата, която ще пътува тогава е само 7 човека (максимум), мисля да ги прослушам още утре по телефона и да купя предварително билети, за да не стане като последния опит за пътуване до Банско, когато се наложи да чакаме следващия рейс. Просто сега следващия не е след 1 час, а след 5,40 часа.
Първата нощувка ще е на х. Беласица, а другите две най-вероятно в с. Самуилово (още не съм се чул с тях).
Имаме разрешение от граничарите, но са ми го изпратили по пощата и се надявам утре да пристигне. Хубавото е, че до Петрич също е изпратено копие, надявам се за там да пътува по служебна поща и надеждността да е по-висока.

Редакция 2 - 02.05.08 г. - 12:00
Параметрите са окончателно уточнени.
Среща 6.20 - Централна автогара София - пътуваме с автобуса за Петрич в 6.40. Билетите са купени.
Първи ден - обиколка на резерват Конгур.
Първа нощувка на х. Конгур (само там имаше места), малко по-мизерна е, но пък пестиме 1 час слизане на първия ден и 1.30 ч. качване на втория ден.
Втори ден - изкачване на вр. Радомир и слизане през Железни врата в с.Самуилово.
Другите 2 нощувки са с предварителна уговорка за туристическата спалня в Петрич, защото в момента не мога да намеря връзка с хотела в с. Самуилово.
Ако се оправим на време, тези, които искаха да се прибират по-рано към София ще успеят да го направят още на 4-ти вечерта, т.е. да спестят една нощувка.
Трети ден - изкачване на връх Тумба през с. Скрът и слизане в с. Ключ.
Четвърти ден - посещение на обекти в долината - Самуилова крепост, Рупите и други.

1 коментар:

Ogy Kovachev каза...

Ей хора, пожелавам ви безпроблемно погранично обикаляне и внимавайте с граничарите, че те са доста добре въоръжени!

Аз ще съм на около 9000 км от България. С един приятел трябва да сме някъде в Сао Пауло по това време, като педи това планираме ходене до Рио де Жанейро и водопадите Игуасу, всичко това е около южните тропически ширини на Бразилия. Надявам се да се видим скоро на родна земя!