неделя, април 18, 2010

Кунино, Карлуково и Реселец - 7-9 май

Ето и пълен план на екскурзията, който вече е обявена във Facebook.

Заминаване - 07.05.
Тръгване от София с експеса за Варна в 7:10. Прекачване на Мездра.
Пристигане в Кунино около 9:30 ч.
Преход през долината на каньона до неговото дъно (около 2 часа) и изкачване до платото над него (около 30 минути). По време на изкачването е единственото място за набавяне на вода. То се намира на около половин час от лагера ни. Пристигане на мястото на лагера около 12-13 ч. Мястото представлява скална ниша около 10 на 6 метра и около 4 метра височина, намираща се точно под ръба на каньона. Отворът е около 5/3 метра. Има втори отвор известен като терасата с размери около 2/2 метра и малък отвор на тавана изключително подходящ за комин. Пред нишата има малка полянка и разстояние от около 10 метра до основния отвес.
Настаняване и обяд. Време за почивка в най-горещите часове на деня. Привечер ще подновим запасите с вода и може да разгледаме няколко интересни скални образувания по платото. След това ще похапнем около лагерния огън и ще се сгушим в чувалите си.
На сутринта слизане по друга пътечка. Възможно е влизане в малка пещера в района. Слизането ще отнеме около 1:30 часа. Ще разгледаме и няколко други забележителности в района и или ще хванем влака в 16:00 или ако не ни се чака ще тръгнем пеша за Карлуково. Разстоянието е 5-6 км. и с влак се минава за 6 минути. Пеша ще е малко над час.
От гарата в Карлуково имаме около 1 час по асфалтов път до входа на пещерата Проходна. При пътуване с влак ще сме там около 17-17:30 ч. Възможно е след пристигането да се отиде до с. Карлуково, което е на около половин час и да се закупят някакви провизии, ако има нужда и намерим работещ магазин. Същото може да направим и в Кунино, но не разчитайте на асортимент. Разглеждане на пещерата, веречя и нощувка близо до изхода.
На сутринта тръгване рано, за да хванем влака за Реселец в 9:25.
Пристигане на спирка Реселец в 9:30. Ще се опитаме да намерим къде да оставим багажа по време на разходката. Обиколка на един пресъхнал и много красив каньон, след това, ако времето позволява и разходна до един красив 10-тина метров водопад.
Прибиране в София с влака в 16:10 с прекачване на Червен бряг и пристигане в София в 18:20, или с влака в 17:40 с прекачване на Мездра, който пристига в София в 20:10.

Необходима екипировка и вещи:
Спален чувал - и летен ще свърши работа
Шалте - за предпочитане двуслойно
Челник с резервни батерии
Храна за 2 дни
Съдове за вода с вместимост 1.5-2.0 литра
20 лв. за билети за влак

Срок за записване няма, но е добре да ме уведомите, за да знаем кого чакаме на гарата. Добре е групата да не надвишава 12 човека, че трудно ще се сместим първата вечер.

3 коментара:

Анонимен каза...

А защо не влезете в Самуилица. Пещерата е с хоризонтална галерия и има доста красиви образувания в дъното й. Ще ви трябват само фенерчета.

ВОЖДА каза...

Видях я на картата къде е, мисля че ще имаме време да я разгледаме и нея. Мерси за предложението.

Анонимен каза...

Карта не ви трябва. Питате кунинчани къде е Криволя - старият път към Реселец. Тръгвате по въпросния път и когато след 500-600 м. Криволя рязко се закриви под прав ъгъл, ще видите горе ръждясал телеграфен стълб. Катерите се по баира към стълба и влизате в пещерата. Последните 50 метра в пещерата, най-красивите, се минават обаче на четири крака...