неделя, април 18, 2010

Краище - къде пък е това?

Някои от вас знаят, че от около месец съм почнал отново да кръстосвам баирите с цел опознаване на малко познатите и абсолютно не маркирани маршрути в планините на Краището, Завалско-Планската и Руйско-Верилската планински вериги.
Другата ми цел разбира се е изкачване на 34-те планински първенци намиращи се в България. За тези, които не знаят в България има 37 планини, но първенците на три от тях са извън територията на страната.
В периода участвах в екскурзии в планините Кобилска, Земенска, Чудинска, Еловишка, Пенкьовска и Ерулска, както и в една екскурзия в района на Реселец и Кунино, но за последната ще пиша отделно.

Кобилска планина
Малка планина разположена между Трекляно и ГКПП Отоманци, която в сръбска територия достига до Босилеград. Съвсем до скоро за най-висок неин връх се е считал Чардак (1312 м.), но преди 2 години не без помощта на наблюдателния екип на Радецки, грешката е поправена и сега най-високият й връх е Бели камък (1362 м.). Върхът може са се изкачи най-лесно от с. Сушица, като се ходи по голо и доста панорамно било.

Земенска планина
Разположена е в самия център на Българското Краище между Кобилска и Конявска планина. В източния й край се намира и Земенското дефиле с водопада Полска Скакавица. Най-високият връх на планината е Тичак (1295 м.). Ако обаче имате желание да го посетите, трябва да имате доста добри връзки в министерството на отбраната. Хубавото от това, че на върха има поделение обаче, е, че има и път. Та, ако много ви мързи, както нас ни мързеше него ден, можете спокойно да се качите до горе с кола. Ако ви се ходи може разбира се и да походите. Най-добре ще е да го направите от с. Добри дол.

Чудинска планина - снимки
"Е това пък къде е?", както казват почетето като чуят това чудно име. Чудинска планина е между ГКПП Гюешево и ГКПП Отоманци. Най-характерното за нея е, че там се намира най-западната точка на България, както и триграничната точка между България, Сърбия и Македония. Между другото двете точки се намират на 50 м. една от друга. Точно в този участък много ясно се вижда колко изкуствено е прекарана границата между България и Сърбия при отделянето на Западните покрайнини. От двете страни на границата се намират махали на едно и също село, между които все още съществува път в доста добро състояние и единственото, по което си личи, че си на границата, е един клон насред пътя и табелка "Държавна граница. Не преминавай." Най-високият връх на планината е Арамлия (1496 м.). Има хубава гледка към сръбските върхове, но почти никаква към българските. Тази екскурзия определено си заслужава.

Еловишка планина - снимки от 1 до 21
Една от най-малките и най-обрасли планини разположена северната част на Краището. По целия маршрут към върха й Плоча (1329 м.) има само едно място, откъдето можеш да видиш някаква гледка. От триангулачната точка на върха имаш видимост, в която и да е посока не повече от 10-15 м.

Пенкьовска планина - снимки от 22 до 70
Едно уникално било в самия център на Краището. По протежение на 20-те километра било има 10-тина върха с много малки седловини между тях. До момента е правен един опит за преминаване на цялото било, който е завършил неуспешно, като за 12 часа са преминати 13 киломента от билото. Основната причина за толкова бавната скорост на придвижване е характерната растителност, изключително благодатна за непопулярния сред хората, но доста популярен сред туристите (особено в нашата група след миналогодишното слизане към Мелник) спорт "Трънинг". За щастие добрите познания на водача ни за планината ни позволи да преминем маршрута към Конски връх (1187 м.) без среща с въпросните драскащи растения.

Ерулска планина - снимки от 85 до 128
Една от по-големите планини, разположена в северната част на Краището. Откритият й Големи връх (1481 м.) е изключително панорамен. Единствения първенец от Краището, който не се вижда от нея е Връшник на Лисец. За сметка на това се виждат Руй, Ездемирска, Парамунска, Любаш, Черна гора, Завалска и Вискяр планина, а в далечината дори и Витоша. При хубаво време се виджа и Осогово.

Какво предстои - ако желаете може и вие да се включите:

1-2 май - Кървав камък и Милевска планина
Двете най-високи планини от Краището. И двата най-високи върха са гранични. Спане на палатки. Записване до 25.04., заради необходимостта от гранично разрешително.

4-5 май - Любаш, Вискар, Завалска и Парамунска планина
По 2 планини от двете вериги. Любаш е известен като Трънския Килиманджаро, имаше и някакъв връх известен като Трънския Матерхорн. Върховете не са високи, но наистина са доста стръмни и изкачването ще интересно. Спане на палатки. Записване до 03.05.

Ще се радвам и други да се включат в походите на бюро Радецки.

Няма коментари: