сряда, септември 09, 2009

Водопад Полска скакавица - 12-13 септември

То докато се наканя да пиша стана доста късно и някои сигурно ще кажат, че вече имат други планове, но разчитам на това, че някои от вас знаят за идеята още от срещата миналата седмица.

Та, идеята е да се отиде до водопад Полска скакавица, намиращ се на р. Струма в Земенското дефиле под едноименното село, където между другото съм изкарал детските си години. Отдавна се каня да направя тази екскурзия но сега и дойде редът.
Водопад Полска скакавица е с обща височина 72 м. и се състои от 2 пада, като горния е по-малък. Водата в долния край пада под формата на ситен дъждец, а като застанеш отдолу имаш чувството (създадено от скоростта на водата), че върху теб падат ситни горещи въгленчета. Разходката до самия пад минава по оттока на водопада и е доста забавна. Не си забравяйте банските, ще ви бъдат необходими.
Спането ще бъде на палатки. Това не бива да ви отказва, ако нямате палатка. Пишете ми и ще уредим нещо от тези, които няма да идват. Други пък ще приютим в палатките на тези, които са сами. Имаме възможност да вземем и една четириместна палатка.

Прогнозата за времето е разкъсана облачност без валежи, с минимални температури около 10 градуса и максимални 20-25. Дано да се сбъдне. Надморската височина в долния край на водопада е около 600 м., т.е. няма да сме реално в планината.

Планът за екскурзията е следният:
Среща на Централна ЖП гара София (горна чакалня) в 9:30 на 12.09. (събота).
Тръгване от София с пътническия влак за Кюстендил в 9:58.
Пристигаме на спирка Скакавица в 12:24.
Преход до водопада около 1 час. Разходка в района на водопада и избор на място за палаткуване. При хубаво време - изкачване на връх Петрова могила (н.в. ок. 800 м.)
Неделя: почивка или разходка в района. Около 12 ч. подготовка за прибиране.
Тръгване от спирка Скакавица в 14:26, прекачване на Перник и пристигане в София в 16:50.

Храната ще си носим с нас. Никъде в района не може да се купи абсолютно нищо.
Едиствените разходи са за билет за влак - около 7-8 лв.

Няма коментари: